به گزارش ایسنا و به نقل از نیواطلس، این رایانه در دستهی سریعترین رایانههای جهان قرار میگیرد و در حالی که سرعت آن دائما در حال افزایش است میتواند پایان سال رتبه اول را کسب کند و قدرت محاسباتی آن به اگزامقیاس میرسد.
رایانش اگزامقیاس به انجام محاسبات با قدرت یک کوینتیلیون محاسبه بر ثانیه اشاره دارد.
شرکت متا که پیشتر با نام فیسبوک فعالیت میکرد چند سالی است که وارد حوزه هوش مصنوعی شده است و فهمیدن علت آن، کار دشواری نیست. این مجموعه از طریق فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ دادههای بسیار زیادی تولید میکند که یک انسان قادر به پردازش آنها نیست.
رایانه شرکت متا وظیفه انجام این کار را بر عهده خواهد گرفت و از دادهها و قدرت محاسباتی بالا برای آموزش هوش مصنوعی برای تشخیص بهتر اشیاء در تصاویر، کلمات در صدا، ترجمه سریع زبانها و شناسایی محتوای مضر و اطلاعات نادرست که نباید در رسانههای اجتماعی منتشر شوند، استفاده میکند و البته که در نهایت این رایانه به کمک دنیای متاورس میآید.
بیشتر بخوانید: دنیای مجازی متاورس کجاست؟
در شکل فعلی، این ابررایانه حاوی ۶۰۸۰ پردازنده گرافیکی Nvidia A۱۰۰ است که از طریق یک شبکه Quantum InfiniBand متصل شده و میتواند دادهها را با سرعت ۲۰۰ گیگابایت بر ثانیه منتقل کند.
از نظر فضای ذخیرهسازی این سیستم ۱۷۵ پتابایت حافظه دارد. ۴۶ پتابایت آن حافظه نهان(cache) و ۱۰ پتابایت آن حافظه سیستم فایل شبکهای است. یک پتابایت معادل یک میلیون گیگابایت است.
در آزمایشهای انجام شده، ابررایانه “RSC” قادر به آموزش مدلهای پردازش زبان طبیعی با سرعت سه برابر بیشتر از ابررایانه هوش مصنوعی پیشین متا بود. در بینایی رایانهای نیز عملکرد آن ۲۰ برابر سریعتر بود. بینایی رایانهای یکی از شاخههای علوم کامپیوتر است که شامل روشهای مربوط به دستیابی تصاویر، پردازش، آنالیز و درک محتوای آنها است.
از همه مهمتر، متا میگوید که “RSC” اقداماتی امنیتی انجام داده است برای مثال این رایانه به اینترنت متصل نیست و دادهها فقط از مراکز داده این شرکت به دست میآیند. این دادهها در تمام طول مسیر تا رسیدن به سیستم رمزنگاری میشوند و تنها زمانی رمزگشایی میشوند که قرار است از آنها برای آموزش مدلها استفاده شود.
این تازه اول راه است. تا اواسط سال ۲۰۲۲، این ابررایانه با ۱۰ هزار پردازنده گرافیکی بیشتر ارتقا پیدا میکند و تبدیل به شبکهای سریعتر میشود که قادر به ارسال ۱۶ ترابایت داده در ثانیه است و مجموعا یک اگزابایت فضای ذخیرهسازی دارد.
در حال حاضر برترین ابررایانه جهان رایانه ژاپنی “Fugaku” است. اما نمیتوان این دو رایانه را مقایسه کرد زیرا ابررایانه متا هنوز به طور کامل عملیاتی نشده و این دو آزمایشهای یکسانی را پشت سر نگذاشتهاند. بنابراین اعداد و ارقام به دست آمده را نمیتوان به طور مستقیم مقایسه کرد. در هرصورت “RSC” زمانی که اواخر سال جاری کار خود را آغاز کند به راحتی در میان ۱۰ ابر رایانه برتر جهان قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰